söndag 13 januari 2013

Carema lika populär som Svenska kyrkan?

Svenska kyrkan har beställt en rapport från Uppsala universitet för att ta reda på svenska folket ser på att ha Svenska kyrkan som huvudman för olika vård, omsorg, skola och andra välfärdsinstitutioner. Svenska kyrkan vill alltså ha reda på vad folk har för attityder kring kyrkan som aktör på välfärdsmarknaden.

Av de som svarade på enkäten var 33 procent negativa till tanken på att Svenska kyrkan skulle bedriva välfärdsverksamhet inom vård/skola/omsorg, medan 45 procent var positiva.

Rubriken i Kommunalarbetaren blev "Tummen upp för kyrkan i välfärden". Det stämmer ju om man ser till att fler var positiva än negativa till kyrkan. Men det beror på vad kyrkan sysslar med. Majoriteten var positiva till att kyrkan bedrev härbärgen åt hemlösa men när det kom till gymnasieskolor var bara en av tio positiv.

Rapporten visar också att Pingstkyrkan och Carema har lågt förtroende att bedriva välfärdstjänster – 45 procent var skeptiska till Pingstkyrkan som utförare medan 40 procent uttryckte skepsis mot Carema.

På Caremas egen mysblogg Carema care dokument inifrån har man erkänt att undersökningen inte var gav så positivt resultat för Carema. Man menar dock att rapporten visar på ett stort stöd för hög efterfrågan på privata välfärdstjänster och hur stort stöd det finns för valfrihet inom välfärdstjänster.


Diagram 3. Partisympatier och inställningen till alternativa utförare i välfärden.

I ovan diagram kan man se att 26 % eller mer än var femte moderat är negativ till alternativa utförare i välfärden. Inte ens hos Moderaterna, det största partiet i Alliansen, finns ett 100% stöd för alternativa utförare i välfärden. 

Hos de som angett gymnasiet eller grundskola som högsta utbildningsnivå finns också en klar majoritet som är negativa till alternativa utförare i välfärden. Hos de med mer än 3-årig högskola eller universitetsutbildning är majoriteten positiva. Hur tänker de? Har de köpt aktier i Carema?  Eller saknar de den kunskap som bygger på erfarenhet från att arbeta på dessa privata vårdaktörer? Hos de som bara har gymnasieutbildning har polletten trillat ner i alla fall, stort gratis!

Carema verkar ha fått ett litet skadat varumärke. På frågan:
"För mig är det ingen skillnad mellan om Carema eller en organisation inom Svenska kyrkan utför välfärdstjänster "
 
blev svaret: "Håller inte med" störst med 55,4 %. 

Svenska kyrkan borde kanske fortsätta hålla sig till sitt gebit om vi vill fortsätta att ha ett Sverige där alla kan mötas. Att välja skola eller sjukvård efter religiös tillhörighet bidrar bara till att bygga murar mellan människor. Stopp där, du orene hedning, detta är scientologkyrkans vårdcentral!  

DN, Svd,