fredag 18 november 2011

Välkommen till den nya välfärden och bidra till (m)s valfond


Branchorganisationen för privat vård "Vårdföretagarna" vill utesluta Carema, de tycker Carema ger branchen dåligt rykte. Umeå kommun ska inte förlänga sitt avtal med Carema, efter missförhållanden på Skräddargården. Till och med den moderatledda Stockholm stad ska säga upp sitt avtal för ett av de mest omskrivna vårdboendena, Koppargården i Vällingby.

Socialdemokraterna vill stoppa riskkapitalistbolag, liknande Caremas ägare, från att driva vård.
Men vad säger regeringen och vad säger det största partiet Moderaterna?

"Vi har gjort mycket" sa äldreminister Maria Larsson (kd) i Ekots fredagsintervju idag. Borg lovar hårdare regler för riskkapitalbolag. Han vill inte att Caremas ägare ska kunna gömma undan vinster i skatteparadis. Reinfeldt är tyst som en stumfilm.

Det som är påfallande är att regeringen inte kräver ett stopp för den vanvård som bedrivs på de äldreboenden som drivs av riskkapitalbolag. Deras mål är vinst och inget annat.

Kan det ha och göra med att Moderaterna och Carema samt de andra vårdbolag som Attendo är väldigt bra kompisar. Moderaterna vill inte säga något som skadar en kompis. Speciellt inte om kompisen ställt upp med ett antal miljoner för valrörelsen 2006.

Moderaterna är det enda parti idag som är emot EU:s krav på att man ska redovisa privata givare till partier. Man kan se hur (m) och Carema och Attendo har haft en fantastisk samvaro de senaste åren.

Kristina Axén Olin var betald för att sitta i Caremas "etiska" styrelse mellan 2006 och 2008. Då var hon samtidigt finansborgarråd i Stockholm.

Birgitta Holm (m) satt tidigare i Stockholms kommunstyrelse. Nu har en chefsposition på Carema

Gustaf Douglas var tidigare ägare av Attendo. Douglas drev inför valet 2006 en fond kallad "Rosenbadsfonden", vars syfte var att samla in privata donationer till (m)s valrörelse. De har de senaste åren samlat in 90 miljoner ryktas det om.

Det gamla ordspråket "man biter ej den hand som föder en" verkar gälla även här. Det är djupt tragiskt att företag tillåts göra vinst på att dra in vårdinsatser för äldre och sjuka människor. Moderater har ofta svårt förstå långsiktiga perspektiv, men en sak har de misssat: Vi blir alla gamla även moderater.

Länkar:

P1 morgon: Äldre ministern om skandalerna inom vården

DN: Carema sjukvård anmäls ofta

DN: S vill skynda på riskkapitalregler

DN: Jag tyckte det var en bra idé (Kristina Axén Olin)

Aftonbladet: har Carema sponsrat (m)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar