måndag 21 november 2011

Caramachefer som har svårt att ta kritik - Månstorps ängar


En del vill beskriva de många negativa artiklarna om Caremas vårdboenden som ett mediadrev. Jag skulle snarare kalla det för ett uppvaknande. Tyvärr verkar föreståndare och ansvariga ha svårt att ta till sig från kritik från personal och anhöriga.

En artikel i Sydsvenskan 21.11 tar upp ett Caremaägt boende i Vellinge kommun. Månstorps ängar som drivs av Carema har dragit på sig flera anmälningar om brister i personalstyrkan sedan juli 2011. När det kommit in nya anmälningar om att sjuk personal inte ersätts negligeras det av Ulla-Britt Olofsson, samordnare på Månstorps ängar.

”Men här jobbar vi i team och ska hjälpa varandra över avdelningarna”

Har Olofsson överhuvudtaget tänkt på att risken för smittspridning ökar då personal springer mellan flera avdelningar. Hon verkar sakna kunskap i basal vårdhygien.

Ulla Brattström, verksamhetschef på Månstorps ängar säger att larmen om underbemanning kommer från ”en liten del av personalen som har fel inställning” Snacka om att försöka spela ut personalen mot varandra skulle jag säga.

Personal som Sydsvenskan talat med säger att de ofta är för få och att det händer att de boende får sin frukost först en timme innan lunch. Ulla Brattström slår det ifrån sig med ”antalet personal spelar ingen roll – vad det handlar om är engagemang”. Hur en chef med lagligt arbetsmiljöansvar kan uttala sig så nedvärderande om sin egen personal är för mig en gåta. I somras hade en anställd fått en skriftlig varning efter att ha uttalat sig negativt till kommunens representanter. Chefens lojalitet verkar ligga hos företagets ägare snarare än de äldre.

Månstorps ängar är inget undantag i den privata vården. Enligt Marta Szebehely professor i socialt arbete på Stockholms universitet är det vad forskningen visar på. Privat vård har i snitt 10 procents mindre personaltäthet än offentlig vård. När det gäller andelen timanställd personal är den också högre inom privat vård.

Den offentliga vården har såklart också brister men den blir i alla fall ingen rik på eventuella missförhållanden. Man kan dock ifrågasätta om de senaste skandalerna inom privat vård kommer leda till förbättringar. Tyvärr verkar chefer inom privata vårdföretag slå dövörat till när det framförs kritik och skylla alla problem på personalen. Den strategin lär inte leda till några långsiktiga förbättringar.

Länkar

Sydsv: Tystnad bland personalen efter flera anmälningar

DN: Pengar till äldrevården minskar (skillnader i personaltäthet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar