lördag 16 juni 2012

Helsingborg bryter med Humana Omsorg

Helsingborg som borgerligt styrd kommun vågar vara annorlunda och bryter med ett privat vårdbolag. Vårdbolaget heter Humana Omsorg och i mars nästa år löper avtalen ut för tre privata vårdbolag som driver vårdboendena Ragnvallagården och Lussebäcksgården.

Vårdpolitikerna anser inte att de har nått upp till kraven och hänvisar bland annat till en oanmäld inspektion på vårdboendena . Brist på aktiviteter, opersonlig miljö och otillräcklig fortbildning av personalen fanns med i kritiken.

Human Omsorg menar att det skett en ökad vårdtyngd och eftersom det krävs mer resurser till det så kräver Humana Omsorg ökade anslag. När de fick nej från kommunen kom de till en slutsats:
– Det är vi själva som har tagit initiativ till att inte förlänga avtalet, säger vårdbolagets kommunikatör Helena Pharmansson.

Sedan i februari har företaget haft en dialog med kommunen inför den aktuella avtalsförlängningen.
– Vi vill jättegärna fortsätta driva Ragnvallagården och Lussebäcksgården, men det är inte rimligt med en ersättningsnivå som ligger 30 procent under våra andra boenden runt om i Sverige. Vi har drivit enheterna i Helsingborg med förlust och nu är smärtgränsen nådd, säger Helena Pharmansson.

– Det är fullständigt ointressant vad de tycker om sin ersättning, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Richard Lundberg (M).
– Humana Omsorg har gjort ett dåligt jobb med att sätta sig in i vad kostnadsersättningen innebär. De köpte verksamheten av Avesina med gällande avtal. Man kan inte komma två år efteråt och klaga. Det är inte professionellt! säger Richard Lundberg.

Frågan är om Helsingborgs kommun verkligen bryr sig om de gamla eller om de bara är ute efter att bedriva äldrevård till minsta möjliga kostnad. Precis som Reinfeldt skyllde Saudi-affären på redan ingånga avtal försöker moderaterna i Helsingborg hävda avtalets status över vårdtyngdens status.

Om det sker en ökad vårdtyngd på kommunala boenden ska det sättas in mer personal, om allt går rätt till. För ett privat vårdbolag som skrivit ett sjuårigt avtal finns enligt avtalet inga möjligheter att få ökade anslag pga ökad vårdtyngd.

Human Omsorg skulle säkert kunna dra ner lite på sina extrema mångmiljonvinster och använda dem till att anställa fler personal. Men det skulle vara lika sannolikt som att Ingvar Kamprad skulle nöja sig med en kinesisk fabriksarbetares lön.

Helsingborgs kommun gör rätt att bryta med Humana, men frågan är om det blir bättre när det ska upphandlas till privata vårdföretag igen. När vården av gamla och sjuka ska upphandlas i stela affärsavtal hamnar antagligen förändringar i vårdbehov än en gång i utanför avtalstexten.  Vårdtyngden ignoreras av politikerna.

Hela affären är också ett bevis på problemet med underbemanning inom privatiserad vård  som de flesta politiker också verkar ignorera.

HD: Humana Omsorg krävde mer betalt
HD: Humana Omsorg får inte fortsätta bedriva äldrevård
HD: Vi är ledsna chockade och besvikna

Vi får se hur borgarna i Staffanstorp reagerar på att deras partibröder bryter med Humana Omsorg.
Staffanstorps kommun privatiserade det sista kommunala äldreboendet så sent som i maj och den som fick moderaternas förtroende i Staffanstorp var ingen annan än Humana Omsorg

Skånskan: Kommunens sista boende nu privat

lördag 9 juni 2012

Lund missar larmklockorna och förlänger Caremas avtal


De fyra äldreboendena Solbacken, Björkbacken, Fäladshöjden och Österbo i Lund ska fortsätta drivas av Carema fram till 2015 enligt Sydsvenskan.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun (med borgerlig majoritet) har valt att förlänga avtalet med Carema två år eftersom man anser att alla åtaganden i avtalet är uppfyllda. S, MP och V röstade nej till Carema och lämnade in en skriftlig reservation mot förlängda avtal.

– Varför ska man förlänga avtal för särskilda boenden med Carema när det kommunala äldreboendet Norregården som ligger på ett bra läge ska stängas? säger Ann-Margreth Olsson (S).

Antagligen för att kommunala ädreboenden som är omtyckta och välfungerande kan upplevas som ett hot mot borgerliga politikers aktieportföljer kan jag misstänka.

– Nibblegården ligger sämst till bland särskilda boenden i brukarundersökningen och det visar att Carema inte håller måttet, säger Ann-Margreth Olsson. Artikeln säger inte vad som kommer hände med det Caremadrivna Nibblegården. Nibblegården har varit i hetluften tidigare. Mats Olsson (V) blev tystad på det kommunala pensionärsrådet när han ville läsa ur ett brev som skickats till vård- och omsorgsförvaltningen från en Lundakvinna som har sin mor på Nibblegården.


"Kvinnan skriver bland annat att boende skriker på hjälp utan att någon kommer, att modern läggs halv sju på kvällen och kommer ur sängen först halv elva på förmiddagen, att hon inte hjälps till toaletten när hon behöver." Sydsvenskan

Var femte boende på Mårtenslunds trygghetsboende, Nibblegården och Solhem säger att de är missnöjda. Totalt 168 äldre deltog i undersökningen. Sydsvenskans artikel säger inte hur representativ undersökningen var. Det kunde ju varit intressant att veta hur många som bor på särskilda boenden i Lund.

Det är mycket bra att man gör undersökningar över äldres attityd till deras boende, men frågan är om dessa undersökningar alltid visar på verkliga förhållanden. De äldre som hamnar på särskilt boende är ofta så långt komna i ålderdomens krämpor att de har svårt att förhålla sig självständigt till vårdgivaren. Det blir ju svårt att komma från att det är ett beroendeförhållande där man kanske inte vill lägga sig till med kritik mot den som vårdar en.

Enligt mig är det också en stor skillnad mellan yngre och äldre i vårt samhälle gällande förmågan att klaga. Yngre generationer är vana med en hög standard och har därmed höga förväntningar och kan lätt bli lite gnälliga i sitt klagande. Äldre människor har vuxit upp under enklare förhållanden och har betydligt lägre anspråk på hur livet i allmänhet ska se ut och längre till klagomål. Man kan därför inte med säkerhet säga hur bra det är ute på dessa boenden enbart genom en undersökning. Man måste utvärdera och granska verksamheten ibland för att se om verksamheten är lika bra som det står i upphandlingen.

Privat drivna boenden har enligt tillgänglig statistik lägre bemanning och mer visstidsanställd personal. Hur man i slutändan kan bortse från detta samtidigt som det är allmänt känt att företagen gömmer pengar avsatta för äldrevård i skatteparadis i Karibien är för mig en gåta.

I Karlstad ville man inte förlänga vårdavtalet med Carema. Det gäller verksamheten vid vårdenheterna Åsbacka och Sveagatan i Karlstad. Att de sa nej beror bland annat på att majoriteten i nämnden inte ställer upp på kravet om meddelarfrihet för de anställda. De brydde man sig inte så mycket om i Lund.

Att man får sparken när man påtalar missförhållanden i vården är tyvärr en regel för Carema, snarare än ett undantag. Den 63-åriga undersköterskan Agneta Johansson tvingades sluta på äldreboendet Kvarngården i Vetlanda med omedelbar verkan i januari i år sedan hon påtalat brister.Kvarngården drivs sedan ett år tillbaka av privata vårdföretaget Carema Care. Det abrupta beskedet om avskedet lämnades av en ny verksamhetschef i måndags eftersom Agneta Johansson i egenskap av skyddsombud skrivit en kritisk rapport till Arbetsmiljöverket.

Lunds kommun ignorerar larmklockorna: låg bemanning, inget meddelarskydd och att man sparkade ett skyddsombud så sent som i januari. Istället går man efter en brukarundersökning och läser den på det sätt man tycker passar sin ideologi bäst.

Om ett privat boende får bra omdöme i brukarundersökningar, borde det inte bli ännu bättre kvalitet för de boende om pengarna användes till att anställa mer personal istället för till vinstuttag?

Sydsvenskan: Ja till Carema trots oppositionskritik

SVT-Värmlandsnytt: Vill säga nej till Carema

SVT-Jönköpingsnytt: Carema sparkade kritiskt skyddsombud

Skånskan: Anhörig kräver svar

Skånskan: Vårdchefen litar på Carema