Helsingborg som borgerligt styrd kommun vågar vara annorlunda och bryter med ett privat vårdbolag. Vårdbolaget heter Humana Omsorg och i mars nästa år löper avtalen ut för tre privata vårdbolag som driver vårdboendena Ragnvallagården och Lussebäcksgården.
Vårdpolitikerna anser inte att de har nått upp till kraven och hänvisar bland annat till en oanmäld inspektion på vårdboendena . Brist på aktiviteter, opersonlig miljö och otillräcklig fortbildning av personalen fanns med i kritiken.
Human Omsorg menar att det skett en ökad vårdtyngd och eftersom det krävs mer resurser till det så kräver Humana Omsorg ökade anslag. När de fick nej från kommunen kom de till en slutsats:
– Det är vi själva som har tagit initiativ till att inte förlänga avtalet, säger vårdbolagets kommunikatör Helena Pharmansson.
Sedan i februari har företaget haft en dialog med kommunen inför den aktuella avtalsförlängningen.
– Vi vill jättegärna fortsätta driva Ragnvallagården och Lussebäcksgården, men det är inte rimligt med en ersättningsnivå som ligger 30 procent under våra andra boenden runt om i Sverige. Vi har drivit enheterna i Helsingborg med förlust och nu är smärtgränsen nådd, säger Helena Pharmansson.
– Det är fullständigt ointressant vad de tycker om sin ersättning, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Richard Lundberg (M).
– Humana Omsorg har gjort ett dåligt jobb med att sätta sig in i vad kostnadsersättningen innebär. De köpte verksamheten av Avesina med gällande avtal. Man kan inte komma två år efteråt och klaga. Det är inte professionellt! säger Richard Lundberg.
Frågan är om Helsingborgs kommun verkligen bryr sig om de gamla eller om de bara är ute efter att bedriva äldrevård till minsta möjliga kostnad. Precis som Reinfeldt skyllde Saudi-affären på redan ingånga avtal försöker moderaterna i Helsingborg hävda avtalets status över vårdtyngdens status.
Om det sker en ökad vårdtyngd på kommunala boenden ska det sättas in mer personal, om allt går rätt till. För ett privat vårdbolag som skrivit ett sjuårigt avtal finns enligt avtalet inga möjligheter att få ökade anslag pga ökad vårdtyngd.
Human Omsorg skulle säkert kunna dra ner lite på sina extrema mångmiljonvinster och använda dem till att anställa fler personal. Men det skulle vara lika sannolikt som att Ingvar Kamprad skulle nöja sig med en kinesisk fabriksarbetares lön.
Helsingborgs kommun gör rätt att bryta med Humana, men frågan är om det blir bättre när det ska upphandlas till privata vårdföretag igen. När vården av gamla och sjuka ska upphandlas i stela affärsavtal hamnar antagligen förändringar i vårdbehov än en gång i utanför avtalstexten. Vårdtyngden ignoreras av politikerna.
Hela affären är också ett bevis på problemet med underbemanning inom privatiserad vård som de flesta politiker också verkar ignorera.
HD: Humana Omsorg krävde mer betalt
HD: Humana Omsorg får inte fortsätta bedriva äldrevård
HD: Vi är ledsna chockade och besvikna
Vi får se hur borgarna i Staffanstorp reagerar på att deras partibröder bryter med Humana Omsorg.
Staffanstorps kommun privatiserade det sista kommunala äldreboendet så sent som i maj och den som fick moderaternas förtroende i Staffanstorp var ingen annan än Humana Omsorg
Skånskan: Kommunens sista boende nu privat
Du ger en ganska bra bild av händelsegången men misstolkar lite. Anledningen till det uppkomna är att kommunen betalar för lite pengar och att Humana i praktiken går förlust på verksamheten, eftersom de förstärker upp extra. Det är Humana som tagit initiativ till att se över avtalet. Läs Dagens Samhälles artikel. I grunden är det, tycks det, stabschefen för nämnden i kommunen som är knäpp.
SvaraRadera