tisdag 13 december 2011
Stackars investerare när Carema måste betala skatt
Carema vill nu be om ursäkt för de många vårdskandalerna som de varit ansvariga för på sistone. Det gör vårdföretaget i en helsidesannons i DN idag. De vill dock i sin annons påtala att Carema inte alltid blivit korrekt beskrivna i media. Menar Carema att de egentligen inte är ansvariga för missförhållandena på äldreboendena Koppargården i Stockholm, Skräddaregården i Umeå eller Månstorps ängar i Vellinge m fl? Förlåtelsebrevet framstår som ett maskerat ”skyll inte på mig – skyll på media”. Jag tycker därför att annonskampanjen är djupt tragiskt för alla gamla som råkat ut för Caremas vanvård.
Riskkapitalbolagen Triton och KKR som äger Carema vill nu visa sin goda sida och tänker sluta att skicka vinsten från sin skattefinansierade verksamhet till skatteparadis. Istället ska de vara så fruktansvärt generösa att de ska betala skatt i Sverige. De tänker dock fortsätta ha lägre bemanning än kommunala vårdboenden och plocka ut en fet vinst, för så går det ju till i det privata näringslivet. Att kommunerna är så korkade att de betalar ut skattepengar till vinstdrivande företag som Carema är inte Caremas fel. Vinst går i första hand och det där med vård av gamla och sjuka kommer längre ner på listan.
Företag som helt plötsligt säger sig vilja betala skatt är lika glamouröst som inkokt pölsa för Caremas investerare. Vad kommer nu Ingvar Kamprad, Länsförsäkringar, Skandia och andra investerare göra? Deras surt förvärvade pengar i Triton (Caremas ägare) kommer nu ge sämre avkastning när man inte kan gömma vinsten i något skatteparadis. Nästa lite säkrare investeringsprojekt borde kanske bli Hells Angels eller K-falangen i Malmö. Kanske borde handeln med droger och människor passa Ingvar Kamprad och Länsförsäkringar. Staten brukar ju sällan ta procent på sådan ljusskygg verksamhet, så här finns nog en peng att tjäna för den som är beredd att gå över lik för avkastning. Det har ni ju gjort ”förr”.
svt: Carema lovar att skatta i Sverige
DN: Carema lovar att skatta i Sverige
Svd: Caremas ägare ber Kamprad om ursäkt
Sydsv: Delägare i Carema
Aftonbladet: Vanvård okej om man betalar skatten
söndag 4 december 2011
Ambulansorganisation i total katastrof
Marie Olsson, ambulansförare, talar ut om hur privatiseringen fungerar för ambulansverksamheten i Region Skåne
- amatörmässigt ledarskap
- kortsiktig planering av bemanning
- bristfällig utrustning
- massuppsägning av högutbildad personal
- nyanställda får högre lön än de med flera års erfarenhet
Läs här i Kristianstadsbladet (också publicerad i Sydsv 1.12)
Se ambulanskrisen!
- amatörmässigt ledarskap
- kortsiktig planering av bemanning
- bristfällig utrustning
- massuppsägning av högutbildad personal
- nyanställda får högre lön än de med flera års erfarenhet
Läs här i Kristianstadsbladet (också publicerad i Sydsv 1.12)
Se ambulanskrisen!
måndag 21 november 2011
Caramachefer som har svårt att ta kritik - Månstorps ängar
En del vill beskriva de många negativa artiklarna om Caremas vårdboenden som ett mediadrev. Jag skulle snarare kalla det för ett uppvaknande. Tyvärr verkar föreståndare och ansvariga ha svårt att ta till sig från kritik från personal och anhöriga.
En artikel i Sydsvenskan 21.11 tar upp ett Caremaägt boende i Vellinge kommun. Månstorps ängar som drivs av Carema har dragit på sig flera anmälningar om brister i personalstyrkan sedan juli 2011. När det kommit in nya anmälningar om att sjuk personal inte ersätts negligeras det av Ulla-Britt Olofsson, samordnare på Månstorps ängar.
”Men här jobbar vi i team och ska hjälpa varandra över avdelningarna”
Har Olofsson överhuvudtaget tänkt på att risken för smittspridning ökar då personal springer mellan flera avdelningar. Hon verkar sakna kunskap i basal vårdhygien.
Ulla Brattström, verksamhetschef på Månstorps ängar säger att larmen om underbemanning kommer från ”en liten del av personalen som har fel inställning” Snacka om att försöka spela ut personalen mot varandra skulle jag säga.
Personal som Sydsvenskan talat med säger att de ofta är för få och att det händer att de boende får sin frukost först en timme innan lunch. Ulla Brattström slår det ifrån sig med ”antalet personal spelar ingen roll – vad det handlar om är engagemang”. Hur en chef med lagligt arbetsmiljöansvar kan uttala sig så nedvärderande om sin egen personal är för mig en gåta. I somras hade en anställd fått en skriftlig varning efter att ha uttalat sig negativt till kommunens representanter. Chefens lojalitet verkar ligga hos företagets ägare snarare än de äldre.
Månstorps ängar är inget undantag i den privata vården. Enligt Marta Szebehely professor i socialt arbete på Stockholms universitet är det vad forskningen visar på. Privat vård har i snitt 10 procents mindre personaltäthet än offentlig vård. När det gäller andelen timanställd personal är den också högre inom privat vård.
Den offentliga vården har såklart också brister men den blir i alla fall ingen rik på eventuella missförhållanden. Man kan dock ifrågasätta om de senaste skandalerna inom privat vård kommer leda till förbättringar. Tyvärr verkar chefer inom privata vårdföretag slå dövörat till när det framförs kritik och skylla alla problem på personalen. Den strategin lär inte leda till några långsiktiga förbättringar.
Länkar
Sydsv: Tystnad bland personalen efter flera anmälningar
DN: Pengar till äldrevården minskar (skillnader i personaltäthet)
fredag 18 november 2011
Välkommen till den nya välfärden och bidra till (m)s valfond
Branchorganisationen för privat vård "Vårdföretagarna" vill utesluta Carema, de tycker Carema ger branchen dåligt rykte. Umeå kommun ska inte förlänga sitt avtal med Carema, efter missförhållanden på Skräddargården. Till och med den moderatledda Stockholm stad ska säga upp sitt avtal för ett av de mest omskrivna vårdboendena, Koppargården i Vällingby.
Socialdemokraterna vill stoppa riskkapitalistbolag, liknande Caremas ägare, från att driva vård.
Men vad säger regeringen och vad säger det största partiet Moderaterna?
"Vi har gjort mycket" sa äldreminister Maria Larsson (kd) i Ekots fredagsintervju idag. Borg lovar hårdare regler för riskkapitalbolag. Han vill inte att Caremas ägare ska kunna gömma undan vinster i skatteparadis. Reinfeldt är tyst som en stumfilm.
Det som är påfallande är att regeringen inte kräver ett stopp för den vanvård som bedrivs på de äldreboenden som drivs av riskkapitalbolag. Deras mål är vinst och inget annat.
Kan det ha och göra med att Moderaterna och Carema samt de andra vårdbolag som Attendo är väldigt bra kompisar. Moderaterna vill inte säga något som skadar en kompis. Speciellt inte om kompisen ställt upp med ett antal miljoner för valrörelsen 2006.
Moderaterna är det enda parti idag som är emot EU:s krav på att man ska redovisa privata givare till partier. Man kan se hur (m) och Carema och Attendo har haft en fantastisk samvaro de senaste åren.
Kristina Axén Olin var betald för att sitta i Caremas "etiska" styrelse mellan 2006 och 2008. Då var hon samtidigt finansborgarråd i Stockholm.
Birgitta Holm (m) satt tidigare i Stockholms kommunstyrelse. Nu har en chefsposition på Carema
Gustaf Douglas var tidigare ägare av Attendo. Douglas drev inför valet 2006 en fond kallad "Rosenbadsfonden", vars syfte var att samla in privata donationer till (m)s valrörelse. De har de senaste åren samlat in 90 miljoner ryktas det om.
Det gamla ordspråket "man biter ej den hand som föder en" verkar gälla även här. Det är djupt tragiskt att företag tillåts göra vinst på att dra in vårdinsatser för äldre och sjuka människor. Moderater har ofta svårt förstå långsiktiga perspektiv, men en sak har de misssat: Vi blir alla gamla även moderater.
Länkar:
P1 morgon: Äldre ministern om skandalerna inom vården
DN: Carema sjukvård anmäls ofta
DN: S vill skynda på riskkapitalregler
DN: Jag tyckte det var en bra idé (Kristina Axén Olin)
Aftonbladet: har Carema sponsrat (m)?
Personalen bad dottern köra sin pappa till sjukhuset
På Skräddaren, ett av Caremas boenden i Umeå, hade en strokedrabbad 86-årig man ramlat tre gånger och fått tre frakturer. Trots det tillkallade inte personalen läkare.
När dottern Marita Bonisell kom dit bad personalen henne ta sin pappa till sjukhus.
Hur kan det bli så här fel?
"Är personalen dum i huvudet?" kan man lätt tänka. Jag tror nog inte det är så enkelt. Inom all vård finns det en ansvarskedja. Undersköterskor och vårdbiträden ska kontakta ansvarig sjuksköterska vid t ex fallolyckor eller andra förändringar av den boendes hälsa. Ansvarskedjan har inte fungerat. Jag antar att det beror på en hög belastning på personalen, både undersköterskor och vårdbiträden. Låg personaltäthet inom privat vård har jag själv upplevt och det finns även forskning som visar på det.
På ett privat äldreboende jag besökt i Malmö var det en sjuksköterska på 70 boende. Undersköterskorna var så få att de inte hann komma till en boende om den larmade för ofta. Jag har ingen statistik men jag antar att det tog ganska lång tid innan den som larmade fick hjälp på natten. Den som jag kände som bodde där fick inte städat mer än en gång i veckan trots att det behövdes oftare då hon var skakig och spillde ut dryck på golvet.
Det som kännetecknar privat vård är att det är mindre antal personal som bemannar vården, det säger i alla fall professor Marta Szebehely på Stockholms universitet (se länk nedan). Snittet är tio procent lägre personaltäthet inom privat vård jämfört med offentlig vård. Det är dessutom vanligare med högre andel timanställda och färre heltidsanställda inom privat vård.
I Umeå har man tröttnat på Carema och kommer inte förlänga avtalet som löper ut sista december nästa år. Carema hävdar från sin sida att inga fel har begåtts.
Det tragiska är att Moderaterna håller bergfast kvar vid att underlätta mer privatisering av offentlig vård och att man benhårt försvarar vinstdrivande företag inom vården med argumentet valfrihet...men för vem?
Länkar:
DN: Pengar till äldrevården minskar
DN: Kritik mot Caremaboende i Umeå
Västerbottens folkblad: Carema sparkas ut av Umeå kommun
På Koppargården, Vällingby Stockholm, triumferar inte den privata vården
En död genom blodförgiftning pga illa skött sår
Flera påtagligt undernärda boende
Onödiga amputationer
Stort antal fallolyckor
Brist på både kompetens och personal (normen inom vinstdrivande vård)
Ansvarig medicinsk sjuksköterska larmrapport stoppades två gånger av Stockholms stad. Till slut tog man sitt förnuft till fånga och sa upp avtalet med Carema Care. Det meddelade finansborgarrådet Sten Nordin (m) på presskonferens den 14 november.
"Driften övergår nu i kommunal regi" säger Sten Nordin. Måste kännas förnedrande för en moderat att säga de orden.
Länkar:
Svd: Stockholm stad bryter Carema
Oacceptabla förhållanden på äldreboende
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)