fredag 17 februari 2012
Därför vinner alltid Carema och Attendo upphandlingen
Den privata vården domineras av stora vinstdrivande vårdkoncerner, som Carema care, Förenade care och Attendo care och det är ingen slump.
Detta beror inte bara på att moderaterna låter dem åka gräddfil genom gamla och nya kontakter eller ren svågerpolitik.
Tidningen Faktum går hårt åt den såkallade "valfrihetsrevolutionen" i sitt februarinummer. Grunden till vårdskandalerna menar Faktum stavas Lagen om offentlig upphandling. Lagen kom i början av 1990-talet och blev starten till att privata företag kunde tävla om att ta över kommunal verksamhet. Meningen var att det skulle bli mer valfrihet, mer kostnadseffektivt och högre kvalitet. En oberoende studie förra året gjord av Laura Hartman, nationalekonom, visade att så inte blev fallet. Privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten. Studien tolkades politiskt och hon fick sluta på sitt jobb som forskningschef på SNS - Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.
I Faktums artikel Välfärd på auktion berättas hur upphandlingen av ett boende i Malmö för hemlösa män gick till.
Boendet heter Vallhem, har 42 dygnetrunt-platser för hemlösa män med pågående missbruk. Upphandlingen går till så att Malmö stad ställer upp ett antal krav t ex standard på rummen, personalens kompetens etc. När flera anbud säger sig leva upp till kraven blir priset det som avgör. Lägst pris vinner.
Två anbud kom in: ett från Förenade care och ett från Attendo individ och familj. Malmö handlade upp tre andra boenden för hemlösa 2010. Till natthärbärget kom bara ett bud in, från stadsmissionen. Som mest var tre intresserade ingen av dem en liten aktör.
Detta är bara ett exempel, men det är oftast så det ser ut i resten av välfärden som privatiseras. Ideella organisationer, mindre företag och före detta anställda som startar eget kommer nästan aldrig på tåget. Att snabbt kunna lämna in ett anbud kräver resurser som små organisationer sällan har. De stora företagen med mycket pengar gynnas av Lagen om offentlig upphandling.
Ofta är det just dessa små organisationer som används som slagträ i den politiska debatten. Är man motståndare till vinstdrivande bolag i välfärden får man gärna höra att man också är emot föräldrakooperativa dagis eller personaldrivna vårdinstitutioner.
Vana elefanter som Carema vet hur de ska ta hem upphandlingen. De ljuger, vilket man kunde läsa om i DN hur anställda vittnade om Caremas löften var en bluff för att vinna upphandlingen. De boende skulle bl a få make-up och äta bär och växter direkt från trädgården. I själva verket var allt bluff.
De äldre får bara ett absolut minimum av vård om ens det.
En anställd berättar om kvällen: Är vi underbemannade kanske jag måste börja lägga redan klockan fyra. Det finns ingen annan lösning när jag är själv på femton boende.
En annan nackdel med att allt mer ska upphandlas är att risken ökar för korruption. Har alltid medborgarna inblick i processen kring upphandlingen?
I en av Sveriges blåaste kommuner, moderatstyrda Vellinge, höjs nu även röster för att bryta med Carema. Carema har haft en lägre bemanning på sitt boende Månstorps ängar än vad kommunen betalat Carema för. När kommunen påpekade felet dröjde det en månad innan Carema lämnade en skrivelse för att förklara skillnaderna mellan avtalad och verklig bemanning. Det underlag som Vellinge kommun begärt ut från Carema har heller inte visat sig komplett. ”Helt spontant kan jag känna att det inte direkt ökar vårt förtroende” säger Anna Mannfalk, omsorgsnämndens ordförande.
Det är alltid lätt att vara efterklok. Men vad tänkte Vellinges kommunledning med, när man lät privatisera all vård och omsorg. Trodde man att Florence Nightingale skulle komma nerflygande?
När priset blir grunden för upphandlingen vinner Carema och liknande stora organisationer och de små förlorar. Det kan inte vara verklig konkurrensutsättning med en till tre aktörer. Mycket skattepengar går förlorade till upphandlingsprocessen. Slutsats än en gång - ideologin är viktigare än resultatet.
Vi får se om Socialdemokraterna i Malmö lyckas få ut mer för skattekronorna, när man nu lägger in sociala krav i upphandlingen. Kollektivavtal och meddelarskydd ska uppfyllas, dessutom måste företaget skriva under en uppförandekod som förhindrar företag att placera pengar i skatteparadis, underleverantörer inräknade.
Faktum Malmö #113
DN: Anställda om Caremas löften - de är en bluff
Sydsvenskan: Förtroendet minskar för Carema
DN: S vill stoppa Carema affärer
DN: Privatiseringar av välfärden har inte ökat effektiviteten
SR-Ekot: Välfärd med vinst i S-förslag
DN: Offentlig upphandling ökar risken för korruption
söndag 12 februari 2012
Caremas fejkblogg ska tysta ner vårdskandaler
Jag upptäckte nyligen Caremas egen blogg Carema care - dokument inifrån. Nu sitter alltså en bloggare som får skattemedel för att lägga upp alla positiva artiklar om Carema. Det senaste inlägget hämtar de från unghögerns magasinet Neo. En mer opartisk källa får man leta efter.
För er som missat hur kreativa Carema care är med skattebetalarnas pengar följer här en resumé:
SVT:s rapport gjorde i december förra året rent hus med förnekandet av att Carema care och moderaterna inte har några kopplingar. Rapport visade att det finns starka kopplingar mellan moderaterna och Carema care.
Efter de många skandalerna i Caremas boenden i Stockholms stad (Koppargården etc, etc) köpte kommunledningen mediahanteringstjänster av den moderatanknutna PR-byrån Kreab&Gavin Anderson.
Det handlade om flera miljoner i skattemedel som gick åt för att låta Stockholms stad putsa Caremas anseende inom äldreomsorgen efter höstens alla skandaler.
Miljoner som kunde ha gått till att förbättra den låga personaltäten inom caremas boenden och ökat kvaliteten för de äldra och sjuka.
Vad Stockholms stads politiker använde skattekronorna till istället var enligt en faktura: träning med kamera, framtagande av budskap, planering av anhörigmöte och rådgivning kring mediehantering. Den fakturan hamnade på 155.625 kronor.
Den som för Stockholms stad beställde PR-rådgivningen från Kreab var Stockholmsmoderaternas förre kanslichef, Staffan Ingvarsson, i dag tillförordnad stadsdirektör.
Stockholmsmoderaternas förre kanslichef, Staffan Ingvarsson beställde rådgivningen från sin gamle partikollega, Bengt Ludvigsson, numera Sverigechef på Kreab och tidigare stabschef för moderaterna.
Kreab, som 2009 gick ihop med byrån Gavin Anderson, har en lång historik av samarbete med moderaterna. Bland delägarna och i ledningen för Kreab sitter i dag en lång rad före detta tongivande män med moderat bakgrund.
DN visar också på att pr-byrån Brunswick har anlitats av Carema. En som jobbar för båda är Henry Stenson som är ordförande för moderaterna i Stockholms stad.
SVT:Skattebetalarna fick städa efter Carema
DN: Moderat anges PR-jobba för Carema
Svd: PR-byråer ska inte användas för att lösa vårdskandaler
Östermalm vill bryta med Carema care
Välbesuttna människor som röker cigarr, dricker konjak och som mest är upptagna med att byta fondförvaltare är väl den vanliga bilden av stadsdelen Östermalm.
Nu har något inträffat som spräcker den bilden. Östermalm vill bryta med Carema kunde man läsa som krigsrubriker i DN. Nu kunde man tro att det handlade om den moderata kommunledningen på Östermalm som kastat konjaksglaset och funnit ett korn av empati för de stackars människor som blivit utsatta för Caremas vanvård.
Det handlar om oppositionen på Östermalm (...lätt förvånad över dess existens...)i form av miljöpartiet. Mp vill bryta med Carema som driver äldreboendet Linnnégården.
– Carema har misslyckats med Linnégården. För de boendes skull är det inte rimligt att ta fler risker, säger Stefan Nilsson (MP), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.
Jag önskar verkligen Stefan Nilsson lycka till, då moderaterna har runt 50 procent på Östermalm lär det inte bli lätt.
Linnégården gjorde sig känt för att en hållit en man fastbunden i sängen. Detta uppdagades i januari och vid den senare inspektionen som gjordes av förvaltningen uppdagades flera brister bl a annat i ledningen.
Carema löste det med att verksamhetschefen fick sluta med omedelbar verkan den 27 januari. För en gång skull fick inte de på golvet ta skulden på ett Carema-boende, i det närmaste unikt.
DN: Östermalm vill bryta med carema
DN: Äldre man bands fast
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)