torsdag 8 augusti 2013

Träffa familjen i Jul för bara 300 kr i timmen!

På vårdföretaget Kavat Vårds hemsida kan man läsa under rubriken tilläggstjänster:

Drömmer du om att komma iväg och se en teaterföreställning, din favoritopera eller längtar du efter en utflykt i naturen med kaffetermos och bullar? Du kanske är nyfiken på hur de nya gardinerna ser ut upphängda och då vill du naturligtvis även att fönstren ska vara putsade.

Det finns också möjlighet att köpa till extrapersonal som sällskap till den som känner sig ensam alla tider på dygnet.

Hos oss på Kavat Vård säger vi aldrig nej utan försöker alltid tillgodose dina önskningar och behov även det som ligger utanför vårt offentliga uppdrag.

Kavat Vård erbjuder sina tilläggstjänster för en kostnad av 300 kr i timmen.


Som boende på ett kommunalt vårdboende som endast utför de tjänster som ligger i det "offentliga uppdraget" kan du alltså glömma att få dina gardiner upphängda och bara inse att du aldrig mer kommer kunna få gå på teater och om du känner dig ensam kommer det inte komma någon personal till din hjälp. Skulle du vilja träffa familjemedlemmar i Jul, men har behöver hjälp vid besöket och dina närstående inte har möjlighet så kan du glömma det på ett kommunalt boende. Eller är det kanske bara vad Catharina Tavakolinia VD för Kavat Vård vill få dig att tro?

Jag har arbetat ett antal år nu inom kommunalt driven vård i Malmö och på Gotland. Under denna tid har jag putsat fönster och hängt upp gardiner och följt med vårdtagare, vid speciella tillfällen då de behövt någon vid sin sida, helt gratis.

Huruvida personalen hjälper till och sätter upp gardiner och putsar fönster beror enligt mig på två saker. Nummer ett är personaltillgången. Är personalen för få gentemot ordinarie arbetsuppgifter hinns väldigt lite extra med. Där jag jobbar är det så ibland på schemat. Ibland lyckas vi bemanna riktigt bra som senast när vi åkte till Köpenhamn med en personal per boende. 
Nummer två är klimatet på arbetsplatsen. Är det en personalgrupp som präglas av arbetsglädje, där man uppskattar varandra och där kreativt tänkande uppmuntras för att skapa goa upplevelser för vårdtagaren. Eller är det några bittra vårdare som är tongivande i personalgruppen där arbetet präglas av tristess. Det ena hänger ihop med det andra. Låg bemanning kräver att vården effektiviseras till stelt institutionstänkande där vårdtagarna blir till objekt som endast ska matas, toabesökas och medicineras.

Antagligen var det låg bemanning och svagt intresse från ledningen kring hur de anställda upplevde sin arbetssituation som ledde till vårdskandalerna på Vårbacka plaza och Koppargården.

Men är det inte rätt att de som kan betala för sig köper tilläggstjänster för sina egna pengar? Alla kan ju inte få en personal med sig till sina anhöriga på julafton! 

Jo, i de bästa av världar, där vi flyttat över resurser från de inbillade behoven (som t ex reklam) till de verkliga behoven (som t ex en god äldravård) hade alla som behövt en personal med sig under besöket hos sin syster på julafton, påskafton eller Eid al Fitr fått det.

För de själva vill betala privat för sin vård på gamla dar bör det finnas helt privata alternativ.
I flera kommuner är all ädreomsorg privat. Om tilläggstjänster blir normen för att få upp en gardin eller hälsa på familjen över jul kommer vården enligt det "offentliga uppdraget" urholkas till liknande misär.

Det ska inte finnas ett A- och ett B-lag gamlingar eller sjuka när hamnar på ett boende eller är i behov av hemtjänst. Om det inte finns tillräckligt med personal vid ett tillfälle när flera vårdtagare vill göra något får man turas om på ett sätt som blir rättvist. Svårare än så är det inte.

Metro, Aftonbladet, SR, SVT 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar