lördag 30 november 2013

Privat hemtjänst - så illa det kan gå!


Kommunalarbetaren har granskat den "Nya hemtjänsten". Här syftas det såklart på den hemtjänst som bedrivs i privat regi.

Nu i höst greps ett stort antal personer i Södertälje som var inblande i ett omfattande ekonomisk brottslighet genom hemtjänstföretaget Jome omvårdnad.  Jome omvårdnad är ett av Södertäljes största hemtjänstföretag. Under dagen slog polisen till mot flera platser och tio personer greps och ytterligare åtta hämtade till förhör. Tillslaget är en del i en myndighetsgemensam insats mot grov organiserad brottslighet i Södertälje (KA).

Södertälje kommun införde lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten i mars 2012. Snabbt etablerade sig flera nya hemtjänstföretag – i dag har 16 företag avtal med kommunen och 60 procent av marknaden. Några av de nya företagen inriktade sig på brukare med utländsk bakgrund och blev stora särskilt i några stadsdelar. I stadsdelen Ronna ökade antalet brukare över 65 år från 79 stycken i januari till 206 stycken i augusti. En ökning med 160 procent!

Källor till KA beskriver situationen med privata hemtjänstföretag så här:

– Ibland har jag varit i kontakt med biståndshandläggarna eftersom jag varit väldigt förvånad över att vissa hade hemtjänst. Men de säger att det är jättesvårt när de kommer på hembesök och så ligger någon där som en säck potatis under täcket och säger att de inte klarar något.
En annan källa berättar att en brukare blev nedtryckt i sängen av personal på ett hemtjänstföretag och tillsagd att ligga stilla och spela sjukare under besöket från biståndshandläggaren.
Södertälje kommun har nu brutit kontraktet med Jome omvårdnad och det verkar som man nu sagt upp avtalet med Bea´s omsorg och assistans.

I Jome, i Bea's och i flera andra hemtjänstföretag i Södertälje förekommer det anhöriganställningar trots att kommunen förbjudit det (KA). Som vanligt har privata föratag ingen offentlighetsprincip som kommunala förvaltningar, det innebär därför stora svårigheter att kontrollera sådana här enkla saker i privat verksamhet.


Funktionshindrade har blivit till villebråd för assistansbolagen. P1 programmet Kaliber berättar hur marknadsföringen av de över 1700 privata assistansbolagen bara blir hetsigare och hetsigare. Inspektionen för socialförsäkringar har räknat ut att ett assistansbolag i genomsnitt kan göra 300 000 kronor i vinst på ett år för en enda brukare. Pontus berättar hur de jagar honom på mobilen och går på honom ute på stan.

 – Fick en lapp i brevlådan att jag skulle få 3000 kronor i porslin av ett assistentbolag om jag valde dom som kund. Vet inte vad dom tyckte jag skulle ha 3000 kronor porslin till men det tyckte dom. Har även blivit erbjuden utlandsresor.
         Pontus i Kaliber

Med en sådan oseriös marknadsföring bör man akta sig för att tro att resten av företagens verksamhet är seriös.



Många säger att bara för ett företag är privat betyder inte att det nödvändigtvis är sämre jämfört med något motsvarande offentligt. Visst det stämmer... men som privat ägare har man tyvärr ibland ett vinstintresse som kan gå ut över kvaliteten på verksamheten. I en hel del fall inom välfärdssektorn ser vi idag hur privata aktörer roffar åt sig skattepengar. Skattepengar som inte läggs på de som har rätt till en samhällsinsats eller på personalen som utför det i rimlig utsträckning. Istället hamnar de som i Vardaga (fd. Carema) i aktieägarnas fickor eller som i Södertäljefallet hos anhöriga till arbetsgivaren. I ett privat företag finns det större möjligheter att fuska än inom kommunal förvaltning. Kontrollsystemet är inte utbyggt för att hitta rufflarnas fuskande, vilket innebär en guldgruva för de som fuskar genom obefintlig eller låg bemanning och liknande.

Det enda raka är stopp för vinster i välfärden. Pratet om kontrollsystem är bara löjeväckande.

Att bygga upp ett kontrollsystem för privata välfördsföretag är inte att anse som särskilt modernt eller progressivt. Det hade ungefär varit lika modernt eller progressivt att återinföra barnarbete ner till 5 års ålder, men med en kontrollmyndighet som ska se till att barnen inte blir för hårt utnyttjade!

Kommunalarbetaren: Polisrazzia mot hemtjänst

P1 Kaliber: Jakten på assistanspengarna

Svd: Ordentlig vinst för välfärdsjättar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar